Rijden en camperen in Spanje

Veel camperaars nemen de snelweg van Donostia/San Sebastian naar Cádiz of Malaga. Dat gaat lekker snel. Ruim een dag rijden en je kan je stoeltje in het zand zetten. Maar je kan er ook wat langer over doen en eens een kijkje nemen in de steden waar je langs komt.   

Donostia/San Sebastian.

De eerste stad die je na de grensovergang bij Irun tegenkomt, is Donostia/San Sebastian. Donostia is de naam van de stad in het Baskisch, San Sebastian in het Spaans. Die dubbele naam geeft meteen aan dat je hier in Baskenland bent en dat de hoofdtaal hier het Baskisch is en dat is heel wat anders dan het Spaans! Donostia/San Sebastian heeft een soort Asterix gespeeld waardoor de Romeinen, de Visigoten, de Moren etc. hier nooit echt voet aan de grond kregen, waardoor de taal ook niet beïnvloed is door andere talen. Het betekent ook dat veel mensen relatief slecht Engels spreken, het is immers hun derde taal, na het Baskisch en het Spaans. Het belangrijkste Baskische woord dat je echt moet leren is ‘pintxos’ uit te spreken als ‘pientsjos’ en dat zijn de overheerlijke tapas die je hier kunt eten.

Donostia/San Sebastian ligt rond een grote baai met twee stranden. Je loopt zo vanuit de winkelstraten het strand op! Het is dan ook meer een lange stad dan een brede stad. De stad heeft in feite twee centra: de oude middeleeuwse stad en het modernere 19e eeuwse centrum, gebouwd door koningin Isabella II die hier graag haar zomers doorbracht. Voor ons als toeristen is het middeleeuwse centrum, op een schiereiland tussen de twee stranden in, veruit het leukste. Hier vind je de kleine schaduwrijke straatjes met de talloze barretjes en pintxos restaurantjes.

Fiets vanaf de camperplaats via het groene fietspad richting zee. Dit gaat vrij automatisch. Je komt uit bij een parkje en dan ga je na rechts. Blijf de zee volgen, je komt dan eerst langs het prachtige Jugendstil strandpaviljoen en uiteindelijk bij het middeleeuwse centrum.

Het middeleeuwse centrum is een wirwar van kleine, vaak overvolle straatjes. Dit gebied is grotendeels autovrij. Je kan het best je fiets ergens neerzetten en door de straatjes dwalen, winkeltjes kijken en vooral pintxos proeven. De bekendste pintxos bar is Casa Verdura, maar eerlijk gezegd, vond ik die bij de buren minstens zo lekker. Gewoon rondlopen en niet alles bij één bar eten, maar bij iedere bar iets proberen. Drink er echte Baskische cider, sidra, bij en bekijk goed hoe die ingeschonken wordt! Op een gegeven moment kom je uit op het Constitución Plaza waar altijd wel een kant schaduw of juist zon heeft. Kijk eens naar boven: de appartementen zijn allemaal genummerd – dat is uit de tijd dat er op dit plein stierengevechten gehouden werden. Gelukkig is dat niet meer zo en gebeurt dat sowieso steeds minder.

Vroeger of later loop je in het oude centrum tegen de Maria basiliek aan, die de belangrijkste kerk van de stad was voordat er in het nieuwere centrum een kathedraal gebouwd werd. Natuurlijk is deze kerk veel mooier dan de kathedraal.

Wanneer je nog aan het fietsen bent en je houd de oude straatjes rechts en je volgt het water, dan rij je na de haven tegen een muur aan. Rechts zit een lift waar de fiets ook in past. Neem je de lift dan kom je uit op het dak van het aquarium en van daar kan je doorfietsen om de rots heen en kom je aan de andere kant van de oude stad uit.

Ben je hier aangekomen, dan zie je aan de overkant van de rivier een modern gebouw: dit is de concertzaal van Donostia/San Sebastian waar iedereen optreedt en waar ook het Internationale Filmfestival plaatsvindt. Volg je de rivier, dan kom je uit bij de prachtige Maria Cristina brug en het 19e eeuwse centrum. Voor dit deel van de stad ga je niet de brug over, maar blijf je aan deze kant van de rivier. Dit modernere centrum is toeristisch gezien minder interessant. Tenzij je dol bent op art-nouveau architectuur, dan weer wel. In dit gedeelte staat ook de officiële kathedraal van Donostia/San Sebastian. Daar kan je in, maar ik vond hem weinig bijzonder. Geinig is om iets verder langs de kathedraal te lopen, dan rechtsaf te gaan tot je in de Easo Kalea tegen een muur oploopt. Kijk even goed: in deze muur zit aan de linkerkant een lift. Dit is een openbare lift de berg op en bovenop heb je uitzicht over de kathedraal en de stad. Het is niet oogverblindend mooi, maar wel apart.

Kom je met de fiets vanaf de camperplaats aan bij de zee en ga je linksaf, dan kom je bij de rots waar je een mooi zicht hebt op Donostia/San Sebastian. Aan het eind van deze weg kan je genieten van de zee die tegen de rotsen beukt en hier zijn ook stoere kunstwerken geplaatst.

Bovenop de rots is een attractiepark. Op zich niet zo interessant, ware het niet dat je er met een bootje door een kanaaltje  kan varen waar vanuit je een fantastisch uitzicht op de stad hebt. Je kan een bootje huren zonder de entree van het hele park te kopen. Je hoeft niet de berg op te lopen, er gaat een funiculaire lift naar boven van achter de tennisclub. Je komt hier door aan het einde van park niet de boulevard te nemen, maar een weg hoger.

 

Verlaat je Donostia/San Sebastian, dan kom je na een uurtje uit bij Vitoria Gasteiz. Dit is voor campers tot 3,5 ton het laatste stukje tol van de route! Ik neem ondanks, de niet hoge tol, wel de snelweg: het is een mooie weg, net zo mooi als de tolvrije optie, maar belangrijker: via deze weg kom je het makkelijkst Donostia/San Sebastian uit – en dat is niet eenvoudig! – en Vitoria Gasteiz in.

Vitoria Gasteiz

Nog steeds een stad met een dubbele naam. Waar men in Donostia/San Sebastian óf Donostia óf San Sebastian zegt, zegt iedereen hier de complete naam voluit, vandaar ook dat er hier meestal geen streep tussen staat. Vitoria Gasteiz is de hoofdstad van Baskenland en een bruisende moderne stad.

Wanneer je met de fiets vanaf de camperplaats naar het centrum gaat, kom je eerst terecht bij de ‘nieuwe’ kathedraal uit de 20e eeuw. Deze hebben ze keurig netjes in dezelfde gotische stijl gebouwd als andere, oude kathedralen in Spaanse steden. Even verderop ligt het Plaza de la Virgen Bianca met het Monumento a la Independencia dat herinnert aan de overwinning op Napoleon in 1813. Dit plein is het levendige centrum van de stad. Naast het Plaza de la Virgen Bianca ligt het nieuwere Plaza de España, het grote plein van de stad met terrasjes. Veel steden hebben zo’n plein, het Plaza de España van Vitoria Gasteiz is opvallend rustig: de bevolking zelf geeft duidelijk de voorkeur aan het kleinere Plaza de la Virgen Bianca. Hogerop in de stad ligt het kleine, oude gedeelte van de stad en daar is ook de oude kathedraal uit de 13e eeuw. Die wordt al jarenlang gerestaureerd en wat leuk is, is dat je er met een rondleiding in kan en van alles te horen krijgt hoe de restauratie van zo’n oude kerk aangepakt wordt.

Geinig in Vitoria Gasteiz is dat de hoogteverschillen tussen de diverse delen van de binnenstad overbrugd worden met roltrappen en liften. En je fiets kan overal mee! Dit is echt superdeluxe.

Door de stad heen, maar vooral in het gedeelte tussen Plaza de la Virgen Bianca en de oude kathedraal zijn veel prachtige muurschilderingen. Ze noemen het het openlucht museum van de stad en de VVV, gevestigd op het Plaza de España, heeft er een complete routebeschrijving van.

Aan de rand en buiten het centrum heeft Vitoria Gasteiz ook veel mooie moderne gebouwen, zoals het Europa gebouw met zijn prachtige verticale tuinen. Andere moderne architectonische wondertjes zijn het Ataria Museum over de Salburua wetlands en het gigantisch grote El Boulevard winkelcentrum waar je langskomt wanneer je fout rijdt op weg naar de camperplaats.

Waar stond Lily de camper

Donostia/San Sebastian

Park4Night 6580. Dit is de officiële camperplaats van San Sebastian en hij is redelijk goed bereikbaar. Wel is het een relatief kleine camperplaats en is hij eigenlijk altijd vol. Gelukkig is er ook veel verloop, dus als je er ’s ochtends rond 10.30 uur bent, wil het meestal wel lukken. Kom je na 15.00 uur, dan kan je het echt vergeten. Mijn tip: rij ’s ochtends om 09.00 uur weg uit CapBreton in Frankrijk, dan ben je keurig op tijd in Donostia/San Sebastian. Vanaf de camperplaats fiets je heel makkelijk via het groene fietspad de stad in.

Een alternatief is de prachtig gelegen camping in Zarautz, park4night 25984. Vanuit Zarautz gaat er een bus en een trein naar het centrum van Donostia/San Sebastian

Vitoria Gasteiz

Park4Night 6556. Dit is de officiële en gratis camperplaats van Vitoria Gasteiz en vanuit het noorden gemakkelijk te bereiken vanaf de snelweg. De camperplaats is een gedeelte van een gigantisch grote parkeerplaats. Dit terrein lijkt in eerste instantie een gruwel, maar is in feite een vrij goed georganiseerd en comfortabel geheel. Voordeel is ook dat er een Eroski supermarkt op de parkeerplaats zit! Vanaf de camperplaats loopt er een fietspad naar het centrum.

Met camper naar Spanje

Ook interessant

Jerez en Cadiz

Jerez en Cadiz

Veel camperaars nemen de snelweg van Donostia/San Sebastian naar Cádiz of Malaga. Dat gaat lekker snel. Ruim een dag rijden en je kan je stoeltje in het zand zetten. Maar je kan er ook wat langer over doen en eens een kijkje nemen in de steden waar je langs komt.  ...

Sevilla

Sevilla

Van Mérida naar Sevilla is het best een eind rijden en Monesterio is een leuke tussenstop. Aan de noordkant van het stadje is een grote camperplaats naast een supermarkt en dat is altijd handig. Maar aan de zuidkant van Monesterio ligt het Museo de Jamón. Wat je...