Een goed onderhouden camper behoudt niet alleen zijn waarde, maar blijft ook een betrouwbare reisgenoot. Met een overzichtelijke onderhoudschecklist kun je gemakkelijk alle belangrijke punten aanpakken, zodat je zorgeloos op pad kunt en langer plezier hebt van je camper.
Zoals alles, zal ook je camper na een tijdje wat tekenen van slijtage vertonen. Volg de onderstaande 12 punten op de aangegeven frequenties om ervoor te zorgen dat je volop kunt blijven genieten van je camper en onbezorgde campervakanties tegemoet kunt gaat.
Voordat je begint – Lees eerst de handleiding van de fabrikant
Zodra je een camper hebt gekocht, lees dan eerst de handleiding van de fabrikant. De handleiding is een belangrijke informatiebron voor het onderhoud van jouw camper. Hierin vind je specifieke richtlijnen voor jouw camper, inclusief aanbevolen onderhoudsintervallen. Bewaar deze op een toegankelijke plek en raadpleeg deze regelmatig. Ontbreekt de handleiding? Vraag ernaar bij de dealer of zoek online naar een digitale versie.
- De motor van je camper
Het spreekt voor zich dat de motor van je camper het voertuig op de weg houdt en de wielen laat draaien. De handleiding van de fabrikant geeft richtlijnen voor het onderhoud van de motor met aanbevolen frequenties voor het uitvoeren van essentiële taken, maar zorg dat je minimaal voldoet aan het volgende:
Vloeistoffen bijvullen en verversen: Houd olie, stuurbekrachtigingsvloeistof en koelvloeistof van de motor op peil. Vul ook regelmatig de ruitensproeiervloeistof bij. Controleer bij veelvuldig bijvullen of er een probleem is en laat een monteur de camper inspecteren. De handleiding van de fabrikant geeft instructies over hoe dit moet, of je kunt een monteur of de dealer vragen om te laten zien waar de vloeistoffen zich bevinden.
Als je merkt dat je regelmatig vloeistoffen moet bijvullen, kan dit duiden op een probleem. Maak dan een afspraak met een monteur voor een preventieve inspectie.
Olie- en filtervervangingen: Zoals bij alle voertuigen moet de olie van een camper periodiek worden ververst, evenals de verschillende filters, waaronder de olie-, lucht-, koelvloeistof-, hydraulische en brandstoffilters. Dit maakt meestal ook deel uit van de mechanische service van de camper, die afhankelijk van de gereden kilometers minstens elke twee jaar moet worden uitgevoerd – of na elke 30.000 kilometer, afhankelijk van wat eerder komt. Het wordt ook aanbevolen om een olie- en filterwissel uit te voeren in de jaren tussen volledige onderhoudsbeurten, in overeenstemming met de aanbevelingen van de voertuigfabrikant, vanwege het relatief lage aantal gereden kilometers.
- Remsysteem
Om de veiligheid van iedereen aan boord en andere weggebruikers te waarborgen, moeten de remmen van een camper goed worden onderhouden. Werkzaamheden aan het remsysteem van een camper moeten vanwege het veiligheidskritieke karakter worden uitgevoerd door een gekwalificeerd onderhoudsbedrijf. Besteed aandacht aan het volgende:
Remblokken, schijven, klauwen, remschoenen en andere onderdelen: Deze moeten worden geïnspecteerd en vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant of eerder als zich een probleem voordoet.
Luister naar ongewone geluiden: Piepen, schrapen, krassen en andere geluiden die van de remmen komen, zijn zelden een goed teken. Mocht dit het geval zijn dan adviseren wij jou zo snel mogelijk een controle in te plannen.
- Banden
Inspecteer de banden visueel regelmatig: Controleer op tekenen van slijtage van het profiel en let vooral op ongelijkmatige slijtage. Dit kan wijzen op onjuiste bandenspanning, slechte wieluitlijning of problemen met de ophanging van de camper. Meer slijtage aan de binnenkant, buitenkant, voorkant of achterkant van de banden kan ook het gevolg zijn van een ongelijke lading, zoals te veel bagage aan de voor-, achterzijde of een van de zijkanten van het voertuig. Als je haarscheurtjes constateert, plan dan een bandencontrole en eventuele vervanging in.
Controleer de bandenspanning minstens één keer per 3 maanden: Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle banden correct zijn opgepompt. Bandenspanning verandert met temperatuur en hoogte, dus controleer de spanning als de banden koud zijn. Zowel te hoge als te lage spanning is gevaarlijk en kan leiden tot een klapband of problemen met de bestuurbaarheid van het voertuig. Onjuiste spanning verhoogt ook het brandstofverbruik. De handleiding van de fabrikant geeft de juiste spanning aan, maar dit staat ook staat vaak op een plaatje aan de binnenkant van de bestuurdersdeur.
Controleer de wielmoeren: Zorg ervoor dat de wielmoeren correct zijn vastgedraaid. Als ze loskomen, neemt het risico op een ongeval toe.
- Accu
Accuproblemen zijn een veelvoorkomende oorzaak van pech bij campers, vooral in de wintermaanden. De meeste campers hebben minstens twee accu’s:
- De voertuigaccu, die de motor start en zaken zoals koplampen en richtingaanwijzers aandrijft.
- De huishoudaccu, die apparaten en apparatuur in de leefruimte van stroom voorziet.
Tips voor onderhoud van beide typen accu’s:
Koude temperaturen: Accu’s kunnen minder goed presteren bij koude temperaturen. Als je de camper voor de winter of langere tijd stalt, koppel de accu los en bewaar deze op een geschikte plek, bij voorkeur op een warme locatie waar de accu niet kan bevriezen.
Opladen: Als de camper langere tijd niet wordt gebruikt, laad de accu’s dan op voordat je weer op pad gaat.
Inspectie: Controleer de accu visueel vóór elke reis. Let op vuil, corrosie aan draden, aansluitingen en metalen oppervlakken. Controleer ook het laadniveau, bijvoorbeeld via een display op de accu of met een draagbare voltmeter.
- Verlichting
Campers hebben twee soorten verlichting:
- De wettelijk verplichte verlichting voor het rijden, zoals koplampen en remlichten.
- Interieurverlichting voor comfort in de camper.
Tips voor onderhoud van de verlichting:
Controleer alle lampen van de camper maandelijks om te voorkomen dat je vlak voor vertrek onderdelen moet vervangen.
Zorg voor een set reserve-lampen. Dit is handig, vooral als je naar afgelegen gebieden reist. In sommige landen, zoals Frankrijk, is het verplicht om reserve-lampen mee te nemen.
Controleer vóór periodiek of alle buitenlampen (koplampen, richtingaanwijzers, remlichten, mistlampen en dagrijverlichting) goed werken.
Controleer ook andere buitenverlichting, zoals veiligheids- en praktische verlichting.
Voor extra zekerheid: zorg dat alle interieurverlichting werkt. Moderne campers gebruiken vaak LED-verlichting vanwege het lage energieverbruik, wat ideaal is als je off-grid reist.
- Boilers
Warm water is tegenwoordig een basisbehoefte in campers. Voor een goede werking van de boiler:
– Controleer de tank op lekkages, vooral rond de aansluitingen.
– Controleer elektrische aansluitingen op corrosie en roest.
– Let op lekkages rond het overdrukventiel.
– Inspecteer de anode-staven die het water verwarmen. Vervang deze indien nodig (vaak jaarlijks).
- Watertanks
De meeste campers hebben drie watertanks en vaak een cassette-toilet met vloeistof. Deze moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden:
Schoonwatertank: Deze tank levert water uit de kranen en de douche via een pomp met filter. Vervang het filter jaarlijks. Spoel de tank twee keer per jaar door: na de winterstalling en in de zomer (wanneer bacteriën sneller groeien). Gebruik een schoonmaakmiddel en pomp dit door de leidingen om deze ook te reinigen.
Boilertank: Sommige campers hebben een combisysteem dat water opwarmt, anderen een boiler met verwarmingselement. Laat de boiler leeglopen vóór winterstalling en spoel deze jaarlijks met een geschikt reinigingsmiddel.
Zwarte tank: Toiletsystemen lozen afvalwater in een cassette of tank. Leeg en reinig deze met goedgekeurde toiletchemicaliën.
Grijze tank: Dit is de tank voor afvalwater van wasbakken en douches. Spoel deze af en toe door om geuren te voorkomen. Speciale geurremmers kunnen tijdens reizen handig zijn.
- Andere apparaten in de camper
Controleer vóór vertrek alle apparaten, zoals kooktoestellen, ovens, koelkasten en vriezers. Reparaties zijn vaak gemakkelijker en goedkoper thuis dan onderweg.
- Dak
Het dak van een camper krijgt veel te verduren van de weersomstandigheden.
Controleer regelmatig de naden en afdichtingen (bijvoorbeeld rond dakramen en ventilatieopeningen) op lekkages. Gebruik een geschikt afdichtmiddel voor kleine reparaties; voor grotere schade schakel een professional in.
Reinig het dak regelmatig met een geschikt schoonmaakmiddel. Vermijd schoonmaken met een hogedrukreiniger, omdat deze schade kunnen veroorzaken. Overweeg een beschermende waxbehandeling.
- Luifels
Luifels vergroten de leefruimte en zorgen voor comfort. Onderhoud is essentieel. Reinig luifels en zonneschermen met een geschikt reinigingsmiddel jaarlijks om schimmel en vuil te voorkomen. Laat ze volledig drogen voordat je ze opbergt.
- Reiniging, service en algemeen onderhoud
Laat je camper regelmatig onderhouden door een gekwalificeerde monteur. Dit voorkomt problemen tijdens het reizen.
Regelmatig schoonmaken, zowel binnen als buiten, helpt je camper in topconditie te houden en behoudt de waarde.
Met regelmatig onderhoud en zorg geniet je langer en veiliger van je camper. Veel plezier met je camperavonturen!
Ook interessant
Camperprijzen blijven dalen: wat betekent dit voor jou?
We krijgen regelmatig de vraag: "Wat is mijn camper waard?" Veel camperaars willen op termijn hun camper verkopen en zijn benieuwd naar de actuele marktwaarde. Ons advies? Het heeft weinig zin om nu een waardebepaling te laten doen als je niet direct wilt verkopen....
Weet vooraf goed wat je wil als je een camper aanschaft
Als campermakelaar krijg ik vaak de vraag waar je op moet letten bij het kopen van een camper. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: je moet eerst voor jezelf helder hebben wat voor soort camper je zoekt, wat je ermee wilt doen en wat je budget is. Weet je dit nog niet...
Meest gestelde vragen over het waardebehoud van je Camper
Als campermakelaar krijg ik regelmatig de vraag waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands camper die zijn waarde behoudt. Mijn advies is altijd om te kiezen voor een betrouwbaar merk dat goed is onderhouden. Op die manier blijft de waarde doorgaans...