Caceres en Merida

Wanneer je wegrijdt uit Placencia naar Cáceres, kom je halverwege langs Cañaveral. Dit is geen prachtige mooie stad, maar wel een dorpje met de perfecte camperplaats van het type ‘moderne camperplaats’: je reserveert en betaalt online en dan kan je door het hek. De camperplaats heeft alles waardoor reizen met een camper opeens heel comfortabel wordt, ja ook een wasmachine en droger en zelfs een magnetron! Daarna is het nog heel even doorrijden naar het prachtige Cáceres.

Cáceres

De grote gele Cáceres letters op het Plaza Mayor zijn van beide zijden leesbaar. Dat is eigenlijk best wel typerend voor de stad: van de ene kant neem je een foto met de middeleeuwse binnenstad op de achtergrond en fotografeer je de letters vanaf de andere kant, dan krijg je de gezellige hedendaagse terrasjes van het Plaza Mayor als achtergrond. Let eens op de letter A en hoe de ontwerper het accent op deze letter heeft opgelost.

Natuurlijk heeft ook Cáceres een Romeinse basis. In de omgeving is daar genoeg van terug te vinden, maar in de stad zelf niet. Nadat de Romeinen waren vertrokken, gebeurde er eeuwenlang vrij weinig. Rond de 10e en 11e eeuw bevochten Moren en Christenen elkaar, maar in de 12e eeuw keerde het tij: Cáceres werd een regionaal centrum met een flinke jaarmarkt. Je telde in de 15e en 16e eeuw als adellijke familie pas echt mee als je een stadspaleis in het centrum van Cáceres had. Uiteraard probeerde je andere adellijke families de ogen uit te steken door jouw Palacio nog net even mooier, groter en met meer torens te maken. Behalve de palacio’s kwamen er ook kloosters en kerken en het geheel werd goed beschermd met een stevige stadsmuur.

Geen wonder dat deze hele binnenstad nu Unesco Werelderfgoed is. En nog minder verbazingwekkend dat Game of Thrones dit als een van zijn filmlocaties heeft uitgekozen. Maar dat heeft allemaal ook wel wat nadelen. De middeleeuwse binnenstad van Cáceres is prachtig maar ook een beetje kapot gerestaureerd. Het is eigenlijk vooral een interessant openluchtmuseum van prachtige gebouwen.

Dat deze mooie binnenstad, want dat is hij toch echt wel, wel degelijk gebouwd is op oude fundamenten zie je in het museum in het Valetas Palacio. Hier zie je onder andere Romeins mozaïek dat in de omgeving gevonden is en kunst geïnspireerd op de Extremadura, het gebied waar je nu doorheen rijdt. Maar het meest bijzondere is het ondergrondse waterbassin uit de Moorse tijd.

Buiten de middeleeuwse binnenstad ligt de binnenstad waar zich het dagelijkse leven afspeelt rond de gezellige pleintjes en straatjes. Het moderne Cáceres beschikt over een museum met Moderne Kunst dat alleszins de moeite waard is.

Rijd je van Cáceres naar Mérida dan rijd je op een gegeven moment onder een viaduct door en zal je je heel even verbazen: dit lijkt wel een oude Romeinse brug! Maar rij maar snel door: de brug is nep. Hij heet in de wandeling ‘de kartonnen brug’, maar waarschijnlijk is hij van glasvezel of iets dergelijks gemaakt. Je kan er niet eens op lopen. Officieel is het een eerbetoon aan de Ruta de la Plata, de Zilverroute, maar inmiddels is de brug bekender als filmdecor.

Mérida

Augusta Merita, tegenwoordig bekend als Mérida, was de hoofdstad van Lusitania, onderdeel van het Romeinse Rijk. Het is nu een gezellige, levendige moderne stad die niet al te groot is en goed behapbaar. Maar het bijzondere aan Mérida is dat er nog heel veel staat uit de Romeinse tijd en wanneer je het niet ziet staan, dan zit het nog onder de grond, onder nieuwere gebouwen, onder kerken, overal. Bijvoorbeeld in de Basilica de Santa Eulalia. Die werd gerestaureerd en tijdens de restauratie ontdekten ze allemaal funderingen van nog veel oudere bouwwerken. Nu zit er dus een nepvloer in waardoor je de ondergelegen verdiepingen goed kan zien, met uitleg wie wat wanneer gebouwd heeft.

Maar er is ook ontzettend veel Romeins te zien wanneer je gewoon door de stad loopt of fietst. Let eens op de rotondes, die zijn allemaal leuk aangekleed, bijvoorbeeld met Romeinse pilaren die ze ergens aangetroffen hadden, of een beeld dat elders opgeduikeld was of een replica van een beroemd beeld.  

Fiets je vanaf de camperplaats naar het centrum en ga je linksaf het park door, dan kom je vanzelf bij  een gigantisch aquaduct. De ene kant op is het aquaduct nog helemaal compleet, de andere kant op staan alle palen er in ieder geval nog. Grappig is dat op iedere paal wel een ooievaarsnest zit. Loop je de straat achter de VVV in, dan kom je opeens langs een tempel van Diana die daar in volle glorie staat. Maar op vrijwel iedere straathoek, of tussen huizen, is wel iets te zien. Loop je naar de rivier, dan kom je bij de oude brug van Augusta Merita. Deze is in totaal 762 meter lang en gerestaureerd in 465. Je kan er wel op lopen of fietsen, maar niet op rijden. Wanneer je na een eindje gelopen te hebben, terugloopt naar de stad, dan zie je de Romeinse dijk die de stad tegen overstroming van de Guadiana beschermt. En ook achter die dijk liggen weer tal van opgravingen. Gelukkig gaat Mérida met z’n tijd mee en even verderop is er een nieuwe brug over de Guadiana die óók heel mooi is en het verhoogde voetpad (fietspad) in het midden tussen de rijstroken heeft. Heel apart.

Wat je zeker moet bezoeken is het theater en de arena die naast elkaar liggen en het museum dat aan de overkant van de straat ligt. Voor deze drie bezienswaardigheden moet je toegang betalen, er zijn combi-kaartjes, maar zonder deze drie hoogtepunten heb je Mérida niet echt gezien. Het theater is op een prettige manier opgeknapt en daar worden in de zomer weer voorstellingen gegeven. Het museum is naar mijn mening helemaal prachtig en het mooiste museum op deze route en zowel qua architectuur als qua inhoud meer dan de moeite waard.

Nadat de Romeinen terug naar Rome waren gegaan, werd het gebied overheerst door de Visigoten. Zij hebben weinig tastbaars achtergelaten, maar wat er is, staat in het museum van de Visigoten, gevestigd in een palacio achter het Plaza de España. Een palacio want ja, natuurlijk heeft Mérida ook de nodige palacio’s, en ja er is ook een Plaza de España met een fraai ayuntamiento en een kathedraal. Maar voor ons, toeristen, zijn in Mérida vooral de Romeinse gebouwen interessant.

Waar stond Lily de Campert

Cañaveral

Park4Night 73423 een perfecte moderne camperplaats met alle faciliteiten om even orde op zaken te stellen en de was te doen.

Cáceres

Park4Night 419530 de gratis camperplaats van de stad. Dit is een vrij kleine camperplaats bij de universiteit met voordelen en nadelen. Het grote voordeel is dat de binnenstad op loopafstand ligt. Het grootste nadeel is dat de plaatsen vrij smal en klein zijn en dat je echt wel op de vierkante millimeter achteruit moet kunnen inparkeren. De camperplaats is vaak vol, dus het verdient aanbeveling om in de ochtend te arriveren. Laatste nadeel: op sommige ochtenden beginnen vuilniswagens om 06.00 uur containers te laden en te lossen.

Park4Night 16881, camping Cáceres, ligt buiten de stad, maar is wel een fijne camping om een nachtje te staan. Superdeluxe: iedere plaats heeft een eigen badkamertje. De afstand naar de stad is te fietsen, maar het fietspad kan een flinke opknapbeurt gebruiken. De zeer prettige receptie vertelt precies hoe je de stad in kan komen.

Mérida

Park4Night 35761 is van oudsher dé camperplaats van Mérida. Een afgescheiden gedeelte van een grote particuliere parkeerplaats. Een prima plaats om te staan met als voordeel dat je lopend naar de bezienswaardigheden kan.

Park4Night 400055 Sinds eind 2023 is er een gloednieuwe en zeer moderne camperplaats bijgekomen. Hier sta je heerlijk, naast de markt en alles, wasmachines, douches etc. is aanwezig. Je fietst makkelijk de stad in. De camperplaats heeft één groot nadeel: de parkeerautomaat is ontzettend ingewikkeld. Toen ik er stond, was alles in de testfase en ik hoop maar dat ze die automaat gaan veranderen.

Camperreis Spanje Ceceres

Ook interessant

Jerez en Cadiz

Jerez en Cadiz

Veel camperaars nemen de snelweg van Donostia/San Sebastian naar Cádiz of Malaga. Dat gaat lekker snel. Ruim een dag rijden en je kan je stoeltje in het zand zetten. Maar je kan er ook wat langer over doen en eens een kijkje nemen in de steden waar je langs komt.  ...

Sevilla

Sevilla

Van Mérida naar Sevilla is het best een eind rijden en Monesterio is een leuke tussenstop. Aan de noordkant van het stadje is een grote camperplaats naast een supermarkt en dat is altijd handig. Maar aan de zuidkant van Monesterio ligt het Museo de Jamón. Wat je...